
ANAND NILAY 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
These Frequently Asked Questions (“FAQs”) are being delivered in conjunction with your entry 
into a Purchase and Sale Agreement (the “Agreement”) with Anand Vihar, LLC (“Seller”) for the 
purchase of a lot and single family residence within Anand Nilay (the “Community”), which is 
being developed by Seller.  Capitalized or initially capitalized terms used in these FAQs which are 
not defined in these FAQs shall have the meanings as provided either in the Agreement or, if not 
defined in the Agreement, in the Declaration as such term is defined below.  The below are 
summary in nature only.  To the extent of any conflict between any information provided in these 
FAQs on the one hand and the Declaration or the Agreement on the other, the Declaration and 
the Agreement shall control.  The below is provided for general information purposes only and 
shall not be deemed to controvert the terms of the Agreement, the Declaration, and Rules and 
Regulations of the Association or any Club Rules and Regulations. 
 
What is the Community? 
 
The Community will be a residential subdivision located in Hillsborough County, Florida, with its 
main entrance on Kinnan Street, developed as an age-restricted community.  Current plans 
contemplate the development of approximately 111 single family lots with residences, together 
with a private club to be known as the “Anand Nilay Club” (the “Club”) including a club building 
and certain related recreation facilities, including a swimming pool (collectively, the “Club 
Facilities”) which shall be owned, and are intended to be operated by, Seller.  The Club Facilities 
will service the Community and residents within the Community and their guests. 
 
What does it mean that the Community is Age-Restricted? 
 
The Community is being developed for operation under certain exemptions of the federal Fair 
Housing Act, 42 42 U.S.C. §3607, as housing for older persons.  At least eighty percent (80%) of the 
individual residences being developed within the Community must be occupied by at least one (1) person 
who is fifty-five (55) years of age or older.  Additionally, no person that is under the age of twenty-two (22) 
years of age may occupy any residence for more than ninety (90) days in total during any calendar year, 
although such persons may visit and temporarily reside in the Community for periods not exceeding ninety 
(90) days during any calendar year. 
 
Will there be Deed Restrictions with respect to the Community? 
 
Yes.  Seller intends to record a Declaration of Covenants, Conditions, Restrictions and 
Easements of Anand Nilay (the “Declaration”) for the Community which imposes certain 
covenants, conditions, and restrictions on the use of each Residence within the Community, 
establishes certain common areas, allows for the operation by the Seller of the Club Facilities, 
and establishes certain easements benefitting or burdening all or portions of the Community.  Title 
to each Residence within the Community is subject to the Declaration and all of its provisions.  A 
copy of the current Declaration has been provided to you in connection with your entry into the 
Agreement.  You should read and understand the terms and conditions of the Declaration which 
impact the use and impose certain requirements and restrictions on the Residence and the 
Community.  The Declaration is not final, and has not yet been recorded in the Hillsborough 
County Public Records.  Seller has the unilateral right to make amendments or modifications to 
the Declaration prior to its recording in the Hillsborough County Public Records, which is 
anticipated to occur prior to the Closing of the Residence purchased by you pursuant to the 



Agreement.  You will, however, be subject to the terms and conditions of the Declaration, even if 
the same is recorded subsequent to the Closing on your Residence.   
 
Will there be a Homeowners Association for the Community? 
 
Yes.  The Declaration establishes that Anand Nilay Master Association, Inc., a Florida not-for-
profit corporation (the “Association”), organized or to be organized pursuant to Chapter 617, 
Florida Statutes, and subject to Chapter 720, Florida Statutes, as the homeowners association 
for the Community.  The Association has the authority to govern certain aspects of the Community 
including without limitation all Common Areas established by the Declaration, as well as having 
the authority to establish from time to time certain rules and regulations otherwise governing the 
Community and the Common Areas of the Community.  Upon conveyance of your Residence to 
you, you will become a member of the Association and subject to the rules and regulations of the 
Association. 
 
What are the responsibilities of the Association? 
 
Pursuant to the Declaration, the Association is responsible, either directly or through the 
employment of a community or property management company, for maintenance, repair, and 
operation of private streets, parking areas, street lights, sidewalks, private utilities, drainage 
systems, fences, walls and other improvements that have been constructed or developed as 
Common Area within the Community including without landscaping within the Common Area.  The 
Association is also responsible for conducting the business of the Association, establishing 
Assessments (as discussed further below), and maintaining insurance. 
 
Who governs the Association? 
 
Each Owner of a Residence and the Seller is a Member of the Association.  The Association is 
governed by an elected Board of Directors, however, the members of the Board of Directors and 
officers of the Association shall be appointed or elected by Seller until such time as control of the 
Association is turned over to Owners within the Community. 
 
Are there different classes of Membership within the Association? 
 
Yes.  There will be both Class A Members and a Class B Member.  Class A Members are all 
owners of Residences within the Community, other than Seller.  Each Class A Member has one 
(1) vote for each Residence owned by such member.  The Class B Member is the Seller, who is 
entitled to five (5) votes for each Lot or Residence owned by the Seller.  The Class B Membership 
will be converted to Class A Membership upon the first to occur of (i) the date when the total 
number of votes outstanding under the Class A Membership equals the total number of votes 
outstanding under the Class B Membership, (ii) the date that is ten (10) years after the recording 
in the Public Records of Hillsborough County, Florida, the Declaration, and (iii) the date on which 
Seller records a notice in the Public Records of Hillsborough County, Florida.  Until such time as 
the Class B Membership is terminated, the Seller will have control of the Association.  If more 
than one person owns a Residence, all of them will be members of the Association, however, 
collectively, they will have only a single vote as to such Residence. 
 
Will I be required to pay any Assessments to the Association? 
 
Yes.  The Declaration provides that the Association may impose and collect certain Assessments 
against each Residence and Owner of a Residence within the Community for the purposes of 



maintaining Common Areas, any Limited Common Areas, and for such other purposes as are 
provided in the Declaration.  There shall be an Annual Assessment established by the Association 
which is payable in monthly installments on the 15th day of each calendar month.  Additionally, 
the Association is entitled to establish certain Special Assessments including (i) upon the sale of 
each Residence by Seller in connection with the development of the Community a Special 
Assessment for working capital equal to two (2) months’ of the estimated regular Assessment 
(i.e., the monthly installment of the Annual Assessment) and (ii) Special Assessments for 
nonrecurring maintenance items or for the acquisition, construction, reconstruction, repair or 
replacement of any capital improvement within the Common Area or under the Association’s 
control.  Additionally, the Association has the ability to make Specific Assessments against a 
Residence for accrued, liquidated indebtedness of an Owner to the Association under the 
Declaration under any contract or as a result of any act or omission of an Owner. 
 
Will my Residence be subject to a Lien? 
 
If an Owner does not pay any Assessment when due, the Association has the power to record 
and enforce through foreclosure an Assessment Lien against the Owner’s Residence. 
 
Who is responsible for the expense of Water and Sewer? 
 
Each Owner is responsible for potable water, reclaimed water for irrigation, and wastewater fees.  
Seller has the right to either require the installation of individual meters by the utilities providing 
such services on each Residence which utilities shall direct bill each Owner or the right to provide 
that the Association pay for such fees and install submeters on each Residence, in which case 
the Owner shall pay amounts due for such fees directly to the Association. 
 
What other services may be provided? 
 
The Association is entitled to contract directly with any franchised cable television or internet 
operator and a valet waste service to provide waste hauling services.  In such case, the fees 
allocable for such applicable service for each Residence will be included within the monthly 
payment of the Annual Assessment due from each Owner. 
 
Are there restrictions on construction or modifications to my Residence? 
 
Yes, all new construction (other than that undertaken by Seller in connection with its Development 
of the Community) and all modifications to existing construction and exteriors of improvements 
within the Community are subject to prior written approval of the Architectural Review Committee 
(“ARC”) established pursuant to the Declaration.  The ARC has the right to establish design 
standards and the right to approve plans and specifications as well as materials, and design and 
color schemes for any Residence within the Community, and approval must be obtained prior to 
commencement of any such construction or modifications as provided in the Declaration.  Failure 
to comply with the architectural review provisions of the Declaration is a violation of the 
Declaration for which both the Association and the ARC have certain remedial rights. 
 
Is the roadway system within the Community publicly maintained or privately maintained? 
 
The Community’s internal roads, as well as street lighting, traffic control signage, etc.  are 
intended to be private and maintained by the Association and will not be maintained by any 
governmental authority. 
 



Are there restrictions on the use of my Residence? 
 
Yes. Below are some but not all of the restrictions on use of Residences.  The Declaration 
provides that Residences may be used for single-family residential purposes only.  Business 
activities may be conducted by an Owner from such Owner’s Residence provided that the 
Residence is such Owner’s residence and such use is incidental to such Owner’s residential use 
of such Owner’s Residence, and certain other restrictions as provided in the Declaration.  All 
property identification markers (i.e., street number markers) shall be consistent with standards 
adopted by the ARC.  Temporary structures may not be maintained on any Lot, except in 
connection with Seller’s construction activities.  Building materials shall not be stored on a Lot or 
Residence except in connection with its construction.  No artificial grass or vegetation may be 
installed on any Lot.  No more than one (1) dog, cat, or other small household pet may be kept 
on a Residence and dogs may not exceed 70 pounds in weight.  No commercial breeding activities 
may be operated from any Residence and no other animals, livestock, poultry shall be raised, 
bred, or kept at any Residence.  There shall be no swimming pools installed within the Community 
except for the Club Facilities.  Radio and television transmission or reception antennae, satellite 
dishes, towers and other apparatuses are prohibited on any Residence.  Window air conditioning 
units are prohibited within the Community.  Vehicles may be parked within garages or on 
driveways only and in on-street parking areas (if any) designated by the Association.  Certain 
vehicles including commercial vehicles, mobile homes, RVs, trailers, campers, camper trailers, 
conversion vans, boats, watercraft, and boat trailers may be parked only in enclosed garages.  
No awning are permitted within the Community. 
 
May I operate a golf cart within the Community? 
 
Yes.  However, operation and storage of golf carts are subject to the provisions of the Declaration 
applicable thereto and rules and regulations established by the Association. 
 
May I lease my Residence? 
 
Only with the approval of the Board of Directors and only in accordance with the provisions of the 
Declaration. 
 
What is the Club? 
 
The Club is intended to be an integral part, and a social hub, of the Community for the purposes 
of enhancing the overall Community and living experience of Owners and providing social 
activities, dining facilities, and recreational facilities for Owners of Residences and their guests.   
 
Who owns the Club? 
 
The Club and all of the Club Facilities are to be owned and operated by the Seller.  Owners of 
Residences do not have any ownership interest in the Club.  The Seller may retain a management 
company to operate the Club.  The Seller may also transfer the Club to another owner or operator 
and may also require the Association to take over operation of the Club.  The Association, 
however, has no right to require that the Seller or any subsequent owner transfer the Club to the 
Association. 
 
Am I required to be a Member of the Club? 
 
Yes, all owners of Residences must be members of the Club. 



 
Is there an initiation fee in connection with my membership in the Club? 
 
Not as to Units purchased or acquired directly from Seller. So you will not be required to pay an 
initiation fee upon acquisition of your Unit from Seller.  However, all Owners of Residences within 
the Community who acquire Units other than from the Seller, including any person who 
subsequently acquires a Unit owned by you are required to pay an initiation fee, in an amount 
established from time to time by the Club Owner, upon acquisition their Residence.  The Club 
Owner reserves the right to increase or decrease, or eliminate or suspend, initiation fees in its 
sole and absolute discretion.  Currently, the initiation fee for persons who do not purchase or 
acquire their Unit directly from the Seller is $10,000.00. 
 
Will there be dining facilities? 
 
Yes, the Club Facilities will include one or more kitchens and dining rooms for the purposes of 
providing food and beverage service for Members of the Club and their guests.  The Club Owner 
reserves the right to offer and require that each Member of the Club participate in a meal plan for 
the Club.  In such event, each Member of the Club is responsible for payment of a separate Meal 
Plan Charge as established and payable from time to time as determined by the Club Owner.  In 
any event the Club Owner has the right to require a minimum spending requirement for food and 
beverage service as established from time to time pursuant to the Club Rules and Regulations.  
Currently, the minimum spending requirement for food and beverage service is $3,000.00 
annually (but which the Club Owner can require to be paid monthly). 
 
Are there other charges associated with the Club? 
 
Yes.  All Members of the Club are responsible for their proportionate share of Club Operating 
Costs based on an annual budget established by the Club Owner.  Additionally, each Member of 
the Club is responsible for payment of dining and beverage charges incurred by such Member or 
such Member’s guests, including all charges for any required or voluntary Meal Plan as may be 
established from time to time by the Club Owner.  The Club Owner also reserves the right to 
charge membership transfer charges, specific charges for services performed for any Member of 
the Club, catering charges, ticket, service and/or use fees for special services, events, or 
performances within the Club Facilities.  Club charges shall be payable at such intervals as 
determined from time to time by the Club Owner. 
 
What if I do not use the Club?  Am I able to avoid Charges of the Club by not using the 
Club Facilities? 
 
No. All Owners are required to be Members of the Club and are required to pay Club Charges 
regardless of their use.  Owners are not permitted to avoid charges associated with the Club by 
not using the Club Facilities.  However, if an Owner does not timely pay Club Charges when due, 
the Club Owner may suspend such Owner’s access to or use of the Club Facilities among other 
remedies as provided in the Declaration, including imposition of late fees, interest on past due 
amounts at the highest rate permitted by Florida law, and costs of collection including attorneys’ 
fees. 
 
Does the Club have rules and regulations governing membership in or use of the Club? 
 
The Club Owner has the unilateral right to establish and amend from time to time rules and 
regulations regarding membership in the Club as well as the use of Club Facilities and each 



Member of the Club shall be bound by such rules and regulations in connection with such 
Member’s membership in the Club or its use of Club Facilities.  The Club Owner additionally has 
the right pursuant to the Declaration to impose other charges, costs, or expenses in connection 
with membership in the Club or use of Club Facilities pursuant to rules and regulations of the Club 
as adopted by the Club Owner from time to time. 
 
Will the Club be available upon Closing of my Residence? 
Not necessarily.  Due to design, permitting, and construction, as well as any delays in same, the 
Club Facilities may not be fully completed or ready for use upon the Closing of your Residence. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


